Omavaraisempi elämä, riippumattomuus ja vapaus

Suuntana omavaraisuus – yhteispostaussarjan helmikuun 2024 teemana ovat vinkit omavaraisempaan elämään. Yhteispostauksia luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkealan Heikki. Linkit muiden omavaraisbloggajien postauksiin löytyvät jutun lopusta!

Kainon kaunis pastellitaivas ilahdutti pakkaspäivänä Torniossa.

Pakkasta ja loskaa vuorotellen, kummallinen talvi!

Sää on ollut todella outo tänä talvena, vuoroin kovia pakkasia ja vuoroin loskakeliä. Tältäkö näyttävät tulevaisuuden talvet jopa Pohjois-Suomessa?

Lunta on sentään ollut paljon, mutta onneksi vanhempi poikamme tykkää tehdä lumitöitä traktorilla ja nuorempi poikamme puolestaan kahlaa umpihangessa viemään biojätteitä pihan perukan kompostiin. Itse olen päässyt lumitöissä varsin vähällä, mutta puolustuksekseni kerron, että tallitöitä teen joka päivä.

Tammikuu hujahti tosi nopeasti, ja se tarkoittaa sitä, että Maalaiselämää-podcastin toisen tuotantokauden äänitykset ovat ihan nurkan takana! Mukaan on lupautunut huikeita tyyppejä kertomaan omasta maalaiselämästään. Uudet jaksot alkavat toivottavasti jo helmikuun aikana.

Kylätie. Savut nousevat piipuista ja pirtit lämpiävät.

Näillä nikseillä omavaraisempi elämä!

Hih, tekisipä mieleni kirjoittaa jotain hauskoja Niksi-Pirkka vinkkejä, jotka ovat ilahduttaneet suomalaisia jo vuodesta 1974. En kuitenkaan valitettavasti keksi mitään sukkahousuniksiä. Eikun keksinpäs! Tee sukkahousuista, puruista ja rairuohon siemenistä päitä, joille kasvaa vihreät hiukset muutamassa päivässä. Tussilla sitten ilmeet kohdilleen näille hauskoille hahmoille ja vie vaikka tuliaisiksi.

Ei tämä tainnut kyllä omavaraisuuteen liittyä, mutta katsotaan, keksinkö mitään muuta.

Näin alkuvuodesta tuli mieleeni, että vuosikalenteri helpottaa omavaraistelua, sillä joka vuosi asiat kannattaa tehdä jotakuinkin samoihin aikoihin. Talvi on loistavaa aikaa huilata ja suunnitella, jotta sitten lumien sulettua voi huhkia kaiken vapaa-aikansa puutarhassa ja tiluksilla. Omalle kasvuvyöhykkeelle ja omaan elämään räätälöity vuosikalenteri helpottaa ehdottomasti askeleissa kohti omavaraisempaa elämää.

Oman farmin antimia. Munat ovat ankan munia, joita saamme mintunvihreinä ja kermanvärisinä.

Omavaraistelussa auttavat omat vakioreseptit. Jollet vielä ole omavarainen jossain asiassa, mutta haluaisit olla, voit hyvin ostaa kaupasta näitä tuotteita ja kehitellä niistä kivoja reseptejä. Sitten kun joskus olet omavarainen niiden suhteen, osaat jo valmistaa niistä ruokaa, josta pidät.

Tämä seuraava vinkki saattaa kuulostaa itsestään selvyydeltä, mutta sitä se ei ole, sillä moni kapsahtaa tähän ansaan. Se kuuluu näin: kasvata vain ruokaa, josta sinä tai joku muu kotitaloudessasi pitää. Muuten syntyy helposti hävikkiä ja stressiä hävikistä. Ei ole kivaa nähdä ensin valtavasti vaivaa sen kasvattamiseen, sen jälkeen tuskailla, kun se möllöttää jääkaapissa (etkä keksi, mitä siitä voisi kokata, jota joku suostuisi syömään) ja sitten kun kovalla vaivannäöllä yrität tehdä siitä hyvää ruokaa, ei kukaan siltikään tykkää siitä.

Oma kasvattamaa ruokaa arvostaa kovasti, joten olisi jees myös osata tehdä siitä hyvää ruokaa. Miksipä ei siis harjoittelisi kaupasta ostetuilla tuotteilla? Esimerkiksi jos sinulla ei ole maakellaria (kuten ei meilläkään), mutta sellainen on haaveissa, ehkäpä voisit kuitenkin jo alkaa syödä enemmän niitä kasviksia, mitä meinaat kellariin säilöä?

Meillä tämä tarkoittaisi ainakin perunaa, jota maakellarin myötä voisimme säilöä paremmin talven varalle. Haluaisin jo nyt opetella uusia tapoja valmistaa sitä. Suurena sipsien ystävänä kokeilinkin jo sipsejä leivinuunissa. Taidan jatkaa vielä harjoittelua…

Ihanat sipsit leivinuunissa. Se on helppoa, etkä huomaa eroa kaupan sipseihin!

Omavaraisuus on sekä harrastus että elämäntapa, mutta jos jotain muutakin haluaa harrastaa, niin retkeily on mielestäni yksi parhaista harrastuksista. Se opettaa myös tärkeitä selviytymistaitoja, joita arvostan suuresti ja joita haluan oppia lisää. Ja kasvaahan siinä erilaisissa maastoissa liikkuessa kuntokin ja tasapaino kehittyy, mistä ei taatusti ole haittaa farmin töissäkään.

Yhden yön telttareissu lähistöllä oli mukava irtiotto farmiarjesta eikä lomittajaa tarvinnut.

Paras käytännön vinkkini lapsiperheen omavaraisempaan elämään on koko perheen osallistuminen. Lasten ei tarvitse tuijottaa kännyköitään tai pelata pelejä koko ajan. Samalla lailla kuin viikkosiivous voi olla koko perheen yhteinen urakka ja rutiini, yhtä lailla lapsia voi vaatia myös osallistumaan ruoan tuottamiseen perheelle. Työtä se rahan ansaitseminenkin vaatii, ja kun itse tuotetaan jotain ruokaa, on se hieman vähemmän rahan kantamista kauppaan ja ruoan kantamista kaupasta kotiin.

Varsinkin isommissa urakoissa on mahtavaa kun on omavarainen työvoiman suhteen!

Riippumatonta maalaiselämää

Oletko miettinyt, mitä tekisit elämälläsi, jos raha ei olisi este?

Minä haluaisin aluksi nähdä maailmaa, mutta uskoisin, että olisi kiva olla koti, johon palata maailmalta. Ei olisi hassumpi ajatus lähteä elämään kiertelevää minimalistista nomadielämää talveksi ja palata Suomeen keväällä taimikasvattamaan ja todistamaan keväisten eläinlasten syntymiä. Miehenkin saattaisin saada suostuteltua mukaan siinä vaiheessa, kun lumiolosuhteet eivät ole enää suotuisat jänisjahdille.

Kotonani haluaisin elää mahdollisimman omavaraisesti ainakin ruoan suhteen. Omavaraisempi elämä on jännittävää, palkitsevaa ja mielestäni terapeuttista, ainakin silloin kuin se ei ole pakko. Sata vuotta sitten Suomessa omavaraisuuden tavoittelu ei ollut valinta, vaan tavallista elämää, jolla pyrittiin olemaan mahdollisimman riippumaton muista. Nykyään tavallista on ostaa kaikki ja olla erittäin riippuvainen muista – sekä rahasta, jolla maksaa tuo kaikki muiden tuottama.

Jos raha ei olisi este, varmasti veisin omavaraisuutta nextille levelille. Hankkisin upea maakellarin, mahtavan kasvihuoneen, aurinkopaneelit, kastelujärjestelmät, sensorit kasvihuoneeseen ja kaikkea mitä tulevaisuudessa keksitäänkään.

Mutta en tarvitse noita hienoja asioita tänään, tai välttämättä ikinä. En tarvitse niitä voidakseni elää mahdollisimman omavaraista elämää tässä ja nyt, omassa tämän hetkisessä tilanteessani.

On aika vapauttavaa huomata, että voi osittain elää jo nyt sellaista elämää, mitä haluaisi elää taloudellisesti riippumattomanakin, eli jos raha ei olisi este.

Silloin kun munia tulee paljon, niitä kannattaa säilöä esimerkiksi kuivaamalla tai pakastamalla.

Firettäminen ja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on ollut suosittua jo pitkään myös Suomessa. Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa, että pystyy jättämään päivätyön ja elättämään itsensä esimerkiksi säästöillä ja sijoituksilla.

Taloudellinen riippumattomuus on helpompi saavuttaa, kun elämisen kulut ovat pienet, kuten monella omavaraisuudesta kiinnostuneella usein on. Kun kulut ovat pienet, ei passiivisten tulojenkaan (esim. osingot sijoituksista) tarvitse olla suuren suuret, jotta voi olla taloudellisesti riippumaton.

Usein pohditaan, kuinka paljon rahaa tarvitaan taloudelliseen riippumattomuuteen. Moni tavallinen ihminen saattaa tuolloin ajatella, että haluaa ostaa ja kuluttaa tulevaisuudessa enemmän kuin nyt. Mutta entä jos se ei ole sinun juttusi, ja entä jos kulusi eivät juuri kasvaisikaan tai jopa laskisivat omavaraisuusasteen noustessa? Oletko laskenut, kuinka vähän siinä tapauksessa tarvitsisit taloudelliseen riippumattomuuteen?

Tämä on elämäntapa, jolla haluaisin elää myös saavutettuani taloudellisen riippumattomuuden. Parasta tässä on se, että voi elää unelmaansa jo nyt, ei tarvitse odottaa siihen asti, että on taloudellisesti riippumaton.

Kesällä linnut löytävät paljon ruokaa ilmaiseksi ulkoa ja rehukuluissa säästää, jos niitä voi pitää vapaana. Komea tupsupääankka on nimeltään Einstein, porukan aivot.

Omavaraisuutta on mielestäni myös se, jos voi tienata omalla farmilla rahaa. Tällä hetkellä eläimeni tienaavat itse elantoaan pakopelifarmin näyttelijöinä, ja sijoittavat yrityksen nimissä passiivisiin pienikuluisiin indeksirahastoihin. Yritykseni hallitus ovat ankat, ja olen tyytyväinen, etteivät he harrasta osakepoimintaa tai treidaamista. Ankat saattaisivat paniikissa myydä osakkeet juuri väärällä hetkellä.

Tässä elämäntavassa oppimista riittää ja ilmastonmuutos tuo myös omat haasteensa, joihin on vaikea varautua etukäteen muuta kuin monimuotoisuuden vaalimisella. On tärkeää, että viljelykasvien vanhojakin kantoja säilytetään samoin kuin alkuperäisrotuja, jotta meillä on mahdollisimman laaja geenipohja kohdata tulevaisuuden haasteet.

Elä uteliaana jokainen päivä ja iloitse pienistä asioista, kuten itsekasvatetuista herneenversoista leivän päällä, itsepoimituista marjoista pakkasessa tai kuoriutuvista tipusta ja uuden elämän ihmeestä. Taputa itseäsi olalle onnistumisista, ja epäonnistumisista. Sillä epäonnistumisetkin ovat tärkeitä oppeja matkalla kohti onnistumista. Aina ei voi onnistua, ei edes joka kerta!

Vapaus vs. omavaraisuus?

Taloudellisen riippumattomuuden lisäksi paikkariippumaton elämä on suosittua. Itsekin seuraan ihan hulluna somesta pakumatkailijoita ja muita seikkailijoita, jotka viipottavat paikasta toiseen ja joiden koti kulkee mukana.

Monet heistä tuntevat huumaavaa vapautta voidessaan mennä minne tahansa, milloin tahansa.

Kun on omia eläimiä, on eläinterapiasta omavarainen. Jokaiselta eläimeltä saa erilaista terapiaa. Tässä orpo tuttipullokaritsamme Alju, joka oli varsinainen sylilammas siihen asti, ettei enää mahtunut syliin.

On kuitenkin muunkinlaista vapautta, kuin paikasta toiseen liikkumisen vapautta. Vapaus on myös itsensä tai haluamansa elämäntavan toteuttamista. Oman tiensä luomista ja mahdollisuutta elää omannäköistä elämää.

“Vapaus tarkoittaa sitä, että olemme oman elämämme herra.”
-Platon-

Mitä sinulle on vapaus? Vapaus ei nimittäin ole vapautta, jollei tiedä, mitä vapaudella tekee.

Jos vapaus on sinulle paikkariippumatonta arkea, siihen farmi on turhan paikallaanpysyvä. Jos sinulle riittää paikkariippumattomuus silloin tällöin tai vaikka talvisin, silloin omavarainen farmielämä voi olla juttusi.

Rauhallisen arjen eläminen farmilla ei estä seikkailuja ja poissaoloa farmilta. Jos eläimiä pitää vuoden ympäri, täytyy poissaolojen ajaksi hankkia lomittaja tai tilalla asuva pehtoori, mutta toisaalta voi toimia myös kuten kotieläinpihat, ja pitää eläimiä vain kesäkauden ajan. Moni voisi tykätäkin väliaikaisesta pehtoorin elämästä – ilmaisesta asunnosta maalla esimerkiksi talven ajan, ja vastineeksi hoitelisi omistajien eläimiä heidän poissa ollessaan. Tällainen voisi sopia esimerkiksi väitöskirjan tekijälle, kirjailijalle, eläkeläiselle tai jollekin, joka haluaa kokeilla elämäntapaa ja säästää samalla oman asumisensa vuokrat kaupungissa.

Maalla kasvaa niin kukka kuin ihminenkin.

Olemme asuneet tällä pikkufarmilla vuodesta 2007 lähtien. Elämä omilla tiluksilla on kuin oma maailmansa. Omien tiluksiensa herrana täällä voi puuhailla mitä vain keksii. Esimerkiksi korona ei juuri näkynyt arjessamme vaan arki rullasi kuten aina ennenkin. Tykkään kun on tilaa elää ja hengittää omannäköistä elämää.

Viimeinen vinkkini omavaraisempaan arkeen on tämä: ota askelia omavaraisuuteen vapaudesta, älä pakosta käsin.

Uskalla ottaa myös askelia tai vaikka ihan kunnon loikkaus taaksepäin. Aina ei tarvitse mennä eteenpäin. Omavaraisemman elämäntavan ei myöskään tarvitse kestää loppuelämää, vaan se voi olla elämänvaihe, jota valitset elää nyt tai tulevaisuudessa. Oppimasi omavaraisuustaidot eivät häviä sinusta mihinkään, vaan ovat valmiina ja voit käyttää niitä taas kun tilanne on sopiva. Sinä valitset, miten suhtaudut omavaraisempaan elämäntapaan.

Onko sinulle nykyinen elämäntapasi vapaus vai vankila? Mihin suuntaan haluaisit muuttaa sitä?

Kasvun ihme. Pienestä se kaikki lähtee ja tuottaa hedelmää kuin korkoa korolle ilmiö. Siemenet ovat kuin sijoitus! 🙂

Toivottavasti viihdyit blogini parissa!

Minut löytää Instagramista @farmescapetornio sekä @liisakoivisto ja Facebookista Farm Escape Tornio sekä YouTubesta. Voit keskustella kanssani siellä tai kommentoida tähän blogiin.

Muista vierailla tähän alle linkitettyjen muiden omavaraistelijoiden sivuilla ja kommentoida ahkerasti! 

Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma

Krutbacken

Tillin tilan Anna

Apilan kukka

Kasvuvyöhyke 2

Kohti laadukkaampaa elämää

Urban farming

Oma tupa ja tontti

Sarin puutarhat

Pilkkeitä Pilpalasta

Päiväpesän elämää

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut

Evil Dressmaker

Sininen tupa

Rakkautta ja maanantimia

Villa Varmo

Purolan kyläkoulu

Ihan vaan Tiia 

Kasvuvyöhyke 4

Korkeala

Sweet food O’Mine

Kasvuvyöhyke 6

Farm Escape

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

14 ajatuksia aiheesta “Omavaraisempi elämä, riippumattomuus ja vapaus”