Pikkujoulut – kohdataanko tänä vuonna vai nähdäänkö etänä?

Pikkujoulut lähestyvät – mutta missä ne pidetään? Farm Escape Tornio on suosittu paikka järjestää pikkujoulut Torniossa, sillä meillä on joka vuosi eri jouluteemainen pakopeli ja kodassa onnistuu kahvitus, ruokailu ja illanvietto. Ehkä kuitenkin arvotte vielä, miten pikkujouluja tänä jouluna viettäisi. Siihen vastauksen tietää vain porukkanne itse, mutta ette ole pohdintanne kanssa yksin.

Monelle paikalliselle Farm Escapen joulupakopeli jo jouluperinne.

Edessä on taas aika, kun kaupat alkavat koristautua coca-colan punaisella, tonttulakkien tupsukoilla ja konvehtirasioiden juhlaversioilla. Eikä olla vielä edes päästy halloweenin yli! Vaikka punaisten hiippalakkien hyppiminen silmille ”keskellä syksyä” voi monella nostaa jo itsessään stressitason korkeuskäyrää, on näiden tulevien juhlapyhien väistämättömässä lähestymisessä aina jotain hyvääkin: perinteikäs syy järjestää työntekijöille pieni piristävä breikki tai kaveriporukalle yhteinen hengähdystauko arkirutiineista.

Pikkujoulut voi järjestää monella eri tavalla, niissä voi olla riemua ja riekkumista tai rauhaa ja rentoutumista, siemaillaan joko väkevää, hörppäillään kahvikupposia tai maistellaan vaapukkamehua. Yhtä kaavaa onnistuneille pikkujouluille ei ole; tärkeintä on aina oikea tunnelma juuri kyseiselle kokoonpanolle. Kenenkään ei ole tarkoitus ahdistua yliampumisesta tai tylsistyä aliampumisesta. Tänä vuonna tietenkin vallitseva tilanne asettaa omat rajoituksensa, ja isojen firmojen valtavat pippalot voi jäädä vähän vähemmälle.

Kasvokkain kohtaamisen arvo on noussut

Vuosi kakskytkakskyt tarjoaa varmasti ihan jokaiselle juhlia suunnittelevalle omat haasteensa. Mutta ehkä juuri tänä vuonna pikkujoulut nousevatkin entistä tärkeämpään asemaan työ- ja ystäväyhteisöissä. Mennyt vuosi on kulunut melkoisen myllerryksen merkeissä. Moni on varmasti havahtunut siihen, kuinka merkityksellisiä töissä ja kodin ulkopuolella saadut ihmiskontaktit todella ovat. Jotkut ovat kärsineet yksinäisyydestä, toiset taas ahdistuneet joutuessaan kohtaamaan kanssaihmisiä tartunnan pelossa.

Kohtaamiset ystävällisten eläinten kanssa ovat meistä monille myös merkityksellisiä hetkiä.

Maailmaan on mahtunut jos jonkinnäköistä reaktiota. Nykymaailmassa on onneksi helppo olla kontaktissa virtuaalisesti, hoitaa etätyöt kotoa käsin ja soitella videopuheluita. Totuus kuitenkin on, että ihmisen psyyke kaipaa edelleen lauman keskelle. Tuntuu helpolta korvata tapaamiset tietokoneen ruudulla näkyvällä HD-tason näkymällä, mutta pistän vaikka pääni pantiksi, että se ei pitkällä tähtäimellä tuo yhtä vahvaa yhteenkuuluvuuden ja yhteisöllisyyden tunnetta kuin samassa tilassa tapahtuva kasvokkainen kommunikointi. Tänä vuonna oman porukan kanssa kokoontuminen ja yhdessä tekeminen saattaa hyvinkin olla monelle se kaivattu vahvistus yhteisön keskinäiselle liitokselle ja yhteenkuuluvuuden tunteelle.

Maailman tilanteen voidaan todeta jatkuvan edelleen vähintäänkin hämmentävänä. Kuten edellä mainitsin, tänä vuonna jouluhipat tuskin esiintyvät perinteikkäinä firman ”hanat auki ja rellestetään isolla porukalla” – juhlina. Murros pikkujoulun viettotavoissa on onneksi ollut jo näkyvissä vuosia ja varmasti monissa pienemmissä yrityksissä on jo tuttua kokoontua tiiviillä porukalla. Jokaiselle työ- ja kaveriporukalle varmasti löytyy oikea vaihtoehto näin poikkeusaikanakin.

Joulupakopelissä tallissa eläinten kanssa koette maalaisjoulun fiiliksen ja pelistä riittää puhuttavaa ja muisteltavaa pitkäksi aikaa.

Myllerryksen vuoden ei tarvitse lannistaa

Juhlia voidaan siis edelleen nyyttärihengessä toimiston kokoustiloissa, käydä syömässä hienosti ravintolassa tai vaikka lähtä koko porukan voimin Lappiin tunturimökille tiettämättömien taipaleiden taa. Etäpikkujouluistakin on ollut puhetta. Hyvähenkinen, läheinen joukkio voi saada ohjelmattomistakin pikkujouluista paljon irti, mutta usein osallistava ohjelmanpoikanen saa osallistujat rentoutumaan ja heittäytymään paremmin mukaan. Millainen juuri sinun köörisi on: pääseekö yhteishenkenne erottumaan edukseen kenties yhteiseen hiileen puhaltamalla, pienen kilpailuasetelman paineessa vai saunan lauteilla nautiskellen? Vai yltääkö tunnelma jokaisen kotisohvalle tietokoneen ruudun välityksellä kilisytellen?

Etäpikkujoulut on mielenkiintoinen vaihtoehto ja niistä voi saada hauskatkin, mutta mikäli seurueesi saa voimaa ja iloa yhdessäolosta, ei pikkujouluja tarvitse siirtää digitaaliseen muotoon vain koska. Edelleenkin juhlijoille on tarjolla myös Meri-Lapin alueella erilaisia aktiviteetteja ja juhlatapoja omien arkiympyröiden ulkopuolella. Oman paikkakunnan tarjontaan kannattaa tutustua, sieltä voi löytyä monenlaista jännää! Kuten vaikka jännittävät pikkujoulut eläinten kanssa Farm Escapessa 😉

Iloinen yrittäjäporukka joulupakopelissä
Sole niin justhiinsa pääseekö ulos tunnissa vai ei – matka on tärkeämpi kuin päämäärä! Ota tunnista kaikki irti ja nauti meneillään olevasta hetkestä!

Ei siis lannistuta eikä luovuteta. Pikkujoulut on hauska tapa ja hyvä syy irrottautua arjesta. Ja ne voivat olla juuri se kaivattu syy kokoontua oman porukan kesken nauttimaan tästä päivästä, tästä hetkestä, juuri nyt.

Satu Markkanen

Nähdään pikkujouluisissa tunnelmissa,

Satu

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *