Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on pakopeli?

Pakopelissä ryhmänne lukitaan tunniksi talliin, josta teidän on päästävä pois. Eteenne on rakennettu erilaisia tehtäviä, joita teidän on ratkaistava konkreettisesti käsin, päättelemällä ja/tai yhteistyöllä. Tehtävät pohjautuvat aina pelin teemaan ja kaikissa peleissä on erilaiset tehtävät. Tiimin koko määräytyy pelin ja pelitilan mukaan.

Mikä on Farm Escape?

Farm Escape on maatilapako eli pakohuonepeli maalla eläinten kanssa. Nimi Farm Escape on myös sanaleikki, sillä jokainen voi ajatella sen haluamallaan tavalla – se voi olla pako maalle, maalta tai maalla.

Onko peleissä ikäraja?

Huoneet on rakennettu niin, että kaiken ikäiset voivat osallistua pelaamiseen. Huoneissa ei ole käytetty pelottavia tai ahdistavia elementtejä.

Lapset voivat osallistua pelaamiseen ongelmitta, joskin heillä on yleensä enemmän alkujännitystä kuin aikuisilla (joskus on taas toisinpäin 🙂 ). Yleensä alkujännitys kuitenkin katoaa nopeasti pelin alkaessa.

Jokainen lapsi on kuitenkin yksilöllinen, eli jos kyseessä on erityisen herkkä lapsi, voi jo tilaan lukitseminen olla liikaa. Tässä kohtaa aikuisen asema on tärkein, eli kertoa (ja osoittaa) lapselle, että kyseessä on hauska peli, jota ei tarvitse pelätä.

Voivatko liikuntarajoitteiset osallistua peliin?

Farm Escape Torniossa tallissa mahtuu liikkumaan esimerkiksi pyörätuolilla, mutta kaikkiin tehtäviin eivät liikuntarajoitteiset voi osallistua. Jotkin tehtävät saattavat vaatia esimerkiksi kyykistymistä tai kumartelua.

Vinkkejä pelaajille

1. Kuuntele pelin alkuopastus tarkkaan

Jokainen pakopeli on erilainen. Siksi on erityisen tärkeää kuunnella, mitä pelinohjaaja kertoo ennen peliä. Joissain peleissä saa esimerkiksi käyttää voimaa, joissain se on kiellettyä. Pelinvetäjä tietää kuitenkin, mitä kyseisessä huoneessa saa ja ei saa tehdä, kuunnelkaa siis kyseisen pelin ohjeet tarkasti.

2. Tutki pelitila perusteellisesti

Pakopelien tehtävät vaativat yleensä erilaisten vihjeiden yhdistämistä, jotta pelissä pääsee eteenpäin. Joskus nämä vihjeet ovat näkyvillä, joskus vaikeastikin piilotettuja. Kun pääsette pelitilaan, on tärkeää tutkia jokainen nurkka niin hyvin kuin mahdollista. Jossain tavallisen näköisessä esineessä voi olla esimerkiksi symboli tai numero, tai joskus suoraan avain seuraavaan lukkoon.

3. Kommunikoi

Pakopelit toimivat parhaiten, kun yhteistyö tiimin sisällä toimii. Aina kun löydät jonkun piilotetun vihjeen, kerro siitä muille. Voi olla, että löydät jonkun numerosarjan, joka sopii juuri siihen lukkoon, jonka kimpussa kaverisi juuri on.

4. Älä arvaa koodeja

Joskus voi tulla halu kokeilla jonkun numerolukon viimeinen numero, kun olette löytäneet jo neljä viidestä. Tämä voi kuitenkin sotkea pelin kulkua: viimeisen numeron luona voi olla esimerkiksi tärkeä vihje johonkin toiseen tehtävään. Numerosarjoissa ei siis kannata oikeista vaan etsiä kärsivällisesti kaikki tarvittavat numerot.

5. Kysy vihjeitä

Yleensä jokaisella ryhmällä alkuun pääseminen on kaikista vaikeinta. Jos sinusta tuntuu, että huone on tutkittu, ettekä silti pääse alkuun, kysy rohkeasti vihjettä. Vihjeet kuuluvat pakopeleihin ja kokeneetkin pelaajat tarvitsevat niitä aika ajoin.

6. Pidä hauskaa!

Pakopelit ovat hauskaa yhdessä tekemistä. Unohtakaa arjen kiireet ja uppoutukaa seikkailuun!