Helppo ja halpa kasvihuone

Suuntana omavaraisuus – yhteispostaussarjan kesäkuun 2024 teemana ovat omavaraistalouden rakentamisprojektit. Yhteispostauksia luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkealan Heikki. Linkit muiden omavaraisbloggajien postauksiin löytyvät jutun lopusta. Toivottavasti inspiroidut blogikirjoituksista ja saat ideoita omiin projekteihisi!

Rakensimme kasvihuoneen seinän viereen olemassa olevista materiaaleista ja hankimme vain kasvihuonemuovin.

Halvinta ratkaisua suunnittelemassa

Olin haaveillut kasvihuoneesta jo pitkään, ja ajattelimme, että vielä joskus sellaisen rakennamme vanhoista ikkunoista. Vuodet kuitenkin vierivät. Lopulta vaikka ikkunatkin olivat jo valmiina, tuntui niistä rakentamaan alkaminen valtavalta urakalta, johon meillä ei ollut koskaan aikaa.

Vuonna 2020 päätimme tempaista pikakasvihuoneen, sillä tomaatin, paprikan ja kurkun taimet oli jo kasvatettu ja ne halusivat kiireesti kasvihuoneeseen.

Niinpä mietimme, mikä olisi kaikista helpoin, halvin ja nopein ratkaisu meille. Eli käytännössä, mitä meillä jo on, jota voisimme hyödyntää kasvihuoneen rakentamisessa.

Kaikista halvin ”kasvihuone” on tietenkin oma koti, jossa on jo mukava lämpötila kasveille. Sisällä talossa meillä onkin ikkunakurkkuja ja osa ikkunoista on mukavan valoisia. Lisävaloksi voi hankkia kasvilampun jo valmiiksi olevaan valaisimeen ja kurkun siemeniä saa edullisesti vaikka marketeista. Sisällä voi hyvin saada satoa kurkuista, paprikoista, chileistä, tomaateista, yrteistä ja vaikka mistä.

Meille ikkunasato ei riittänyt, vaan halusimme kasvihuoneen. Me tai minä, kuka sitä enää muistaa. Mutta totuuden nimissä, jos nyt oikein tarkasti muistelen, mieheni ehkä olisi ollut ihan tyytyväinen kaupasta ostettuihin kasviksiin ja saattoi vain toteuttaa toiveeni ja rakentaa minulle kasvihuoneen.

Kasvihuoneen rakentaminen seinän viereen

Päädyimme rakentamaan kasvihuoneen seinän viereen, sillä seinää vasten kasvihuoneen toinen puoli on jo valmis. Tämä seinä on tonttimme lämpimin paikka, joten sijainnin valinta oli helppoa.

Kasvihuoneesta tuli näin korkea, sillä kanatarhan elementti oli tosi suuri.

Mieheni suunnitteli ja toteutti kasvihuoneen. Suunnitelma syntyi sen mukaan mitä meiltä löytyi. Aitamainen elementti oli jonkin koneen kuljetuspakkauksesta ja kasvihuoneen etuseinä oli vanha kanatarhaelementti.

Ostimme ainoastaan kasvihuonemuovia sekä kasvulaatikoita varten muurauspaljuja. Muut tarvikkeet kuten puutavara, ruuvit, niitit, salaojaputken pätkät ja kangas löytyivät meiltä jo. Varsinaiseen toteutukseen meni pari tuntia.

Muovia oli paketissa reippaasti, joten sitä riittää muihinkin projekteihin, kuten lavakaulusten kansiin.
Kasvihuonemuovi nidottiin kiinni vanhaan olemassaolleeseen kanatarhaelementtiin.

Tee-se-itse altakastelevat laastipaljut

Kasvulaatikot teimme laastipaljuista, joihin laitettiin 100 mm salaojaputkia pohjalle ja putkien päälle kangas. Kankaan päälle tehtiin kapillaarireikä, jotta yhteen kohtaan multa pääsi alemmas. Vedenlisäysputki laitettiin reunaan.

Mullan päälle laitoin vielä multasäkistä leikatun päällisen, johon leikkasin aukot kasveille. Ajattelin, että muovi estäisi kosteuden haihtumista vielä paremmin, jos olisimme pitkiä aikoja poissa kotoa.

Altakastelevat laastipaljut. Päällä oleva muovi ei ole välttämätön.

Kasveille kiinnitettiin narut, joita pitkin ne pääsevät kiipeämään. Se on sadon keräämisen kannalta helpompi kuin verkko, jonka toiselta puolelta olisi vaikea kerätä, kun vastassa on seinä.

Tämä näyttää avomaankurkulta, mutta ilmeisesti se viihtyi hyvin kasvihuoneessa.

Kehitysideat kasvihuoneeseen

Automaattinen ikkunan avaaja olisi mukava hankinta. Samoin tulevaisuudessa olisi mukava kerätä tämän suuren rakennuksen katolta sadevettä, mutta tällä hetkellä siinä ei ole räystäskouruja. Emme ole halunneet investoida niihin vielä, sillä niitä ei välttämättä tarvita ja ne olisivat hieman hintava hankinta, sillä katto on 15 m pitkä. Aina löytyy muitakin rahankäyttökohteita ennen tällaisia ”nice-to-have”-hankintoja.

Paprikat ja chilit kasvoivat noin 50-100 cm korkeiksi, joten niille tällainen 3-4 m korkea kasvihuone oli hieman suureellinen.

Toukokuun kuulumisia – koiranpennut syntyivät ja kesä tuli!

Toukokuu alkoi lumisena mutta päättyi täyteen kesään. Kesä tuli parissa päivässä! Tein YouTubeen videon näistä kiireisistä muutamista päivistä, kun yritimme valmistella pihaa ja puutarhaa kesää varten samalla kun lumi suli silmissä.

Toukokuussa ehti tapahtua paljon muutakin kuin mitä videolla näkyy, ja olenkin kuvannut kivoja pätkiä arjestamme seuraavaan videoon.

Taimikasvatuksen saralla kylvin toukokuun alussa esikasvatukseen kurkut, avomaankurkut, kurpitsat, lehtikaalet, fenkolit, parsakaalit, kukkakaalit, basilikat, samettikukat ja osan auringonkukista. Kylvämättä jäi varsiselleri ja zinnia, sillä en löytänyt niiden siemeniä, vaikka niitä olin hankkinut. Iisoppi unohtui kylvää, mutta laitan sen suoraan maahan. 

Hertta ja pennut ovat vallanneet saunan, mutta kukapa sitä saunaa kaipaa kun on suloisia pentuja!

Ihanimpia juttuja toukokuussa oli, kun 16.5. jackrusselinterrierin pennut syntyivät! Ne ovat luonnollisesti äärettömän suloisia. Ensimmäiset pari viikkoa ne ovat pääasiassa nukkuneet ja syöneet, mutta toukokuun lopulla ne avasivat silmänsä ja lähtivät tutustumaan ympäristöönsä. Nyt ne näyttävät ihan pehmoleluilta, kun ne tapittavat pienillä suloisilla silmillään meitä ja maailmaa. Sydän ihan sulaa. Pennut ovat luovutusiässä heinäkuussa ja urospentuja on vielä vapaana.

Toukokuu on parasta aikaa katiskakalastukseen, joten teimme sitä paljon. Opettelin perkaamaan kaloja ja valmistamaan niistä säilykkeitä umpioimalla uunissa.

Toukokuun loppu oli älyttömän lämmin! Olen saanut jo osan viljelylaatikoista kylvettyä ja osan taimista siirrettyä kasvihuoneeseen. Puuveneeseen ja kasseihin istutimme perunoita ja muutaman uuden pensaan ja puun haimme taimitarhalta.

Kokeilimme ensimmäisen kerran laittaa särjen potun kaveriksi istutusvaiheessa, kuten ennen vanhaan tehtiin. Katsotaan, kuinka käy!

Toivottavasti viihdyit blogini parissa!

Minut löytää Instagramista @farmescapetornio @farmescape sekä @liisakoivisto ja Facebookista Farm Escape Tornio ja Farm Escape sekä YouTubesta. Voit keskustella kanssani somessa tai kommentoida tähän blogiin.

Minulla on myös Maalaiselämää-podcast, ja otan mielelläni ideoita aiheiksi tai vieraiksi vastaan.

Muista vierailla tähän alle linkitettyjen muiden omavaraistelijoiden sivuilla ja kommentoida ahkerasti! 

Kasvuvyöhyke 1: Jovela

Kasvuvyöhyke 2: Urban farming, Oma tupa ja tontti, Kohti laadukkaampaa elämää, Sarin puutarhat 

Kasvuvyöhyke 3: Tsajut, Villa Varmo

Kasvuvyöhyke 6: Farm Escape

Kasvuvyöhyke 7: Korpitalo

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

3 ajatuksia aiheesta “Helppo ja halpa kasvihuone”