TET-harjoittelu pakopelifarmilla

Torniolaiset 9.luokan oppilaat Sofia Patokoski ja Emmi Hirvonen Raumon yläasteelta olivat TET-harjoittelussa eli työelämään tutustumisjaksolla pakopelifarmilla syys-lokakuun vaihteessa 2020. Nyt he kertovat kokemuksiaan eläimellisestä viikosta. 

Tässä työpaikassa työkavereina ovat eläimet.

Oppilaat saavat itse valita työelämään tutustumispaikan, ja Emmi otti itse rohkeasti yhteyttä pakopelifarmin yrittäjään Liisaan whatsapilla ja kysyi, pääsisikö farmille harjoitteluun. Asia oli nopeasti sovittu, ja Liisa ehdotti vielä, että Emmi ottaisi jonkun kaverin myös mukaan. Emmi kysyi Sofiaa, joka on myös eläinrakas ja Sofia suostui. He kävivät yhdessä farmilla etukäteen tutustumassa ja allekirjoittamassa paperit. Sitten vain odottamaan farmiviikkoa!

Pakohuone heti ensin haltuun

Tytöt pelasivat pakohuoneen heti ensimmäisenä päivänä. 

– Oli tosi mukava ja hauska, iloitsee Sofia. – En olis ajatellut, että päästäisiin näin hyvin ulos kahdestaan, varsinkin kun mulle tämä oli ensimmäinen pakopeli. Oli tosi mukavaa kun eläimet oli pakopelissä. Pelin aikana hauskimmat eläimet olivat ankat.

– Oli tarpeeksi haastetta, kertoo Emmi, jolla oli jo kokemusta pakohuoneista. 

Ruskea Elvis-pupu syö kädestä. Sen isässä on leijonanharjaskania, mistä syystä sillä on komea otsatukka.

Kahden hengen tiimille pakohuone on mille tahansa tiimille haastava, mutta muutamalla vihjeellä tytöt selvisivät hyvin eikä yliaikaa mennyt kuin 11 min.

– Olis voinut siinä alussa varsinkin tutkia paikat tarkemmin, sanoo Emmi. – Peli ei ole mahdoton kahdestaan, mutta isompi tiimi helpottaisi vähäsen. 

– Aika hyvin osattiin pyytää vihjeitä, mutta ehkä niitä olisi voinut pyytää vähän enemmän niin oltaisiin ehditty tunnissa ulos, komppaa Sofia.

Tyttöjen vinkit pakopeliin: 

  • Tutkikaa rohkeasti joka ikinen paikka heti pelin alussa. 
  • Miettikää niitä asioita kunnolla yhdessä ryhmän kanssa. 
  • Kuunnelkaa kaikkia ryhmän jäseniä. 
Nokipyrstö Sofian sylissä. Nimensä tämä tyrnäväläinen maatiaiskana on saanut harmaasta pyrstöstään.

Odotukset vs. todellisuus

-Odotin, että työ on aika paljon eläinten kanssa oleskelua ja aika fyysistä työtä. Odotukset vastasivat aika hyvin todellisuutta, ja työ oli vähän raskasta, mutta ihan kivaa hommaa kuitenkin. Sai olla paljon eläinten kanssa, kertoo Emmi. 

– Olemme siivonneet tallia ja hoitaneet eläimiä, lenkitetty ponia, purettu vuohien aitaus, sytytetty nuotiota kotaan, tehty somepäivityksiä ja haasteltu yrittäjää koulutehtävää varten, kertoo Sofia. Sofian lempieläimet ovat ankat, jotka he vapauttavat joka aamu pihalle touhuilemaan. 

Hallitus osallistuisi mielellään kyllä kaikkiin työtehtäviin heidän kanssaan, mutta hallituksen kaakatusta ei vain yksinkertaisesti jaksa koko päivää kuunnella, joten heidät ohjataan ystävällisesti ulos. Oven eteen täytyy laittaa este, etteivät he pääse takaisin sisälle kommentoimaan tyttöjen työtä ja kakkaamaan vastasiivotulle lattialle. Hallitus pääsee sisälle vasta illalla, he saavat partioida koko päivän pihalla. Näin syksyllä heillä onkin paljon pihatöitä, sillä kaikki lammikot täytyy siivilöidä nokalla huolellisesti monta kertaa päivässä.

Miksi emme pääse talliin valvomaan työtänne? kysyy hallitus, mutta tyytyy lopulta leivänmuruilla lahjontaan ja jää ulos vaakuttamaan.

Kun tytöiltä kysyy, onko sattunut mitään kommelluksia eläinten kanssa, alkaa heitä naurattaa. Pari kertaa on kuulemma eläimiä karannut karsinoista yllättäen ja välillä Bella-ponin lenkittäminen on ollut haasteellista, kun Bella on saattanut alkaa syömään kesken lenkin tienpientareelta heinää, eikä sitä ole meinnannut saada mitenkään lopettamaan syömistä. 

Kenelle Farm Escape Tornio sopii TET-paikaksi?

-Kesätyöpaikaksi tai työelämään tutustumispaikaksi tämä sopii nuorelle, joka tykkää eläimistä, eikä pelkää jos vaatteet likaantuu tai joutuu tekemään fyysistä työtä säässä kuin säässä, pohtii Emmi. Hän itse on käynyt hevostalleilla jo 8 vuotta, joten hänelle se kaikki oli jo tuttua.

Tällä tet-viikolla saattoi kasvaa niin ponin kuin koululaistenkin kunto, sillä vakiolenkki Bellan kanssa oli Kitkiäisvaaralle kiipeämistä ylämäkeä ja takaisinpäin alamäkeä.

– Lenkit ponin kanssa oli ihan kivoja, mutta se ylämäki oli raskas! huudahtavat tytöt kuin yhdestä suusta ja nauravat makeasti. 

Farm Escape Tornio ottaa mielellään TET-harjoitteluun reippaita, eläinrakkaita ja maatilan töitä pelkäämättömiä koululaisia.

Lue lisää pakopeleistämme:

Pakohuonepelikokemuksia maatilalla, eläimet mukana pelissä
Farm Escapen kaikki pakopelit – kuinka monta olet pelannut?
Lapsen synttärit pakopelifarmilla

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *