Mikä ihmeen pakopeli? (ja kenelle se sopii)

Mikä on pakopeli ja kenelle se sopii? Pakopeli, pakohuone, pakohuonepeli… kaikki nämä tarkoittavat samaa asiaa. Pakopeli kannattaa jokaisen kokea itse, sillä vasta ensimmäisen pakopelin jälkeen ymmärtää, mistä niissä on kyse. Varoituksen sana: niihin voi jäädä koukkuun!

Pakopelissä on erilaisia lukkoja, joita avaamalla peli etenee ja lopulta viimeinen lukko on pako-ovessa. Kuva: Terhi Ylimäinen (kuva rajattu itse)

Oletko koskaan kuullut pakopeleistä?

Joo, ei, ehkä? Mahdollisesti juuri siksi luet näitä rivejä: jotain kautta tuttu, mutta hiukan hämmennystä aiheuttava termi osui silmään, serkuntyttö taisi höpötellä jostain vastaavasta kesäjuhlissa. Tai sitten satuit vain klikkaamaan itsesi tähän blogikirjoitukseen ihan vahingossa, eikä sinulla ole hajuakaan mistä ihmeestä on kyse. Oli kuinka vain, suosittelen jatkamaan lukemista; sillä ei sitä koskaan tiedä, saatathan vaikka innostua!

Tiivistetysti kuvailisin itse pakopelejä näin: Mukaansatempaava elämys, joka tarjoaa jokaiselle seikkailunnälkäiselle turvallisen loikan jännittävään mysteerien ja arvoitusten maailmaan. Suorittamista varten ei tarvita mitään erityistä osaamista, vain hyppysellinen yhteistyötaitoja ja ripaus heittäytymistä.

Pakopeli tai pakohuone eli englanniksi ”escape room” on maailmalta Suomeen rantautunut ja koko ajan suosiotaan kasvattava elämys, joka tuo videopeleistä tutun ongelmanratkaisukeskeisen tunnelman käsin kosketeltavaksi.

Yksinkertaistetusti ideana pakopeleissä on, että sinut suljetaan tiimisi kanssa tilaan, josta vihjeitä etsimällä, koodeja ja lukkoja aukaisemalla ja loogisella päättelyketjulla löydätte lopulta tavan päästä ulos. Painetta ja jännitystä peliin lisää aikaraja, joka yleisimmin on tasan 60 minuuttia.

Pakopelissä voi kysyä pelinvetäjältä vihjeitä, ja niiden avulla voi parantaa mahdollisuuksia päästä ulos tunnissa. Kuva: Terhi Ylimäinen (kuva rajattu itse)

Jännityksen kihelmöintiä, kauhun pistoksia vai pörröisiä pupujusseja?

Olennaista pakopeleissä on arvoitusten ratkomisen lisäksi tarina. Koko pelin rakenne perustuu kiehtovaan teemaan, joka linkittää yhteen arvoitukset, vihjeet, rekvisiitan ja yleisesti tilan ulkonäön. Pelaajien on helppo antautua tarinan vietäväksi ja se tekee vihjeiden purkamisesta entistäkin hauskempaa. Teemat vaihtelevat ja esimerkiksi Farm Escape uusii pakopelinsä muutaman kerran vuodessa.

Perinteisesti pakopeleissä suosittuja teemoja on ollut jännitys ja kauhu, mutta yhä enenevissä määrin tarjolla on myös monipuolisempia pelejä, jotka soveltuvat lapsiperheille ja niille, jotka eivät jännityselementeistä niin syty. Farm Escapen pakopelit sopivat kaikenikäisille ja pelissä mukana olevat suloiset eläimet saavat sinut tuntemaan astuneesi toiseen maailmaan: eläinten valtakuntaan.

Eläimet ilahduttavat pelissä monia, mutta vähintään yhtä paljon ilahtuvat eläimet, kun pelaajat vapauttavat ne karsinoistaan mukaan peliin! Kuva: Jarkko Jaakola (kuva rajattu itse)

”Nuorten juttuja, ei kai nyt aikuiset tuommosta…”

Vaikka pakopelien historia kiteytyy videopeleihin, sen ei kannata ”nuorison humputuksena” antaa haitata osallistumista. Pelien mielekkyys perustuu tarinallisuuteen, arvoitukset haastavat mieltä ja loogista päättelykykyä ja yhdessä tekeminen lujittaa sidettä pelaajien välillä. Niin lapset kuin vaaritkin voivat nauttia pakopelin tuomasta jännityksestä ja yhdessä tehtävien ratkomisen riemusta.

Oli kyse sitten ystäväporukasta, työpaikan virkistyspäivästä tai seikkailupäivästä lastenlasten kanssa, on pakopeli oiva valinta yhteiseksi tekemiseksi. Suurin osa pakopeleistä on kuntoon katsomatta kaikille sopivia. Voimaa ja ketteryyttä tarvitsee harvoissa peleissä, ja tilasta riippuen peliin on mahdollista osallistua vaikka pyörätuolilla!

Pakopelit ovat suosittua virkistyspäivän ohjelmaa, sillä niissä tehdään yhteistyötä ja ratkaistaan pulmia yhtenä tiiminä.

Heräsikö kiinnostus? Kokoa oma porukkasi ja varaa ainutlaatuinen pakopeli elämys!

Näihin sanoihin, näihin fiiliksiin,

Satu

Satu Markkanen on seikkailunnälkäinen taiteilija, joka vetää pakopelejä ja Farm&Paint -maalaustunteja Farm Escape Torniossa siperianhuskynsä Islan ja alaskanmalamuutti Nieidan kanssa.

Ps. Jos haluat lukea pelaajien kokemuksia Farm Escapesta, tutustu näihin:

Pelaajan kokemuksia: Pakohuonepelikokemuksia maatilalla, eläimet mukana pelissä
Asiakaspalautetta Farm Escapesta: Farm Escape kokemuksia

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *