Blogin takana

Farm Escape blogin kirjoittaja on pääsääntöisesti minä, Liisa Koivisto Farm Escape Torniosta ja Farm Escapen perustaja. Kirjoitan pakopelifarmin arjesta, maalaiselämästä, eläimistä, omavaraisuudesta sekä luonnosta ja Lapista.

Rouva Farm Escape Liisa Koivisto

Keitä olemme?

Perheeseemme kuuluu minun lisäkseni mies Hannu sekä lapset Iiris (-07), Toivo (-10) ja Arvo (-13). Asumme Farm Escape Tornio pakopelifarmilla.

Liisa: Liisa on kasvanut Jyväskylässä lähiössä ja haaveillut jo pienestä pitäen omasta maatilasta ja eläimistä. Hänen haaveensa toteutui vuonna 2007 kun hän ja Hannu ostivat oman pikkutilan Torniosta. Liisan tausta on it-alalla ja hän tekee tällä hetkellä päivätyötä projektipäällikkönä aluekehitysyhtiössä. Hän on myös kunnanvaltuutettu Torniossa.

Liisalla voi olla kukko päässä ja se on ihan normipäivä.

Hannu: Hannu on kasvanut sonnitilalla Ylitorniolla ja hänelle maatilan työt ja metsästys ovat olleet arkea lapsesta asti. Päivätyötään hän tekee logistiikkainsinöörinä. Hannu toteuttaa Liisan ideat.

Hannu ja Alju-karitsa, jonka Hannu pelasti elämään onnistumalla pulloruokinnassa.

Iiris: Esikoisemme (-07) syntyi hieman farmille muuttomme jälkeen, eli kaikki lapsemme ovat kasvaneet täällä farmilla. Iiris on perheen reissunainen, jonka aikataulujen mukaan koitamme saada sovittua perheen yhteiset lomat.

Toivo: Toivo (-10) tykkää ajaa traktorilla ja lingota lumia sekä koota kaikki Ikean-kalusteet ja vaikka purkaa keittiötä.

Arvo: Arvo (-13) on perheen koiramies, ja koirat nukkuvat hänen sängyssään. Kun Arvo kasvaa, kaikki eivät kyllä mahdu enää samaan sänkyyn.

Farmin lapset Arvo, Iiris ja Toivo. Kuva on vuodelta 2022.

Mukana menossa 

Jaana: Jaana on Farm Escape Tornion pelinvetäjä ja joogaopettaja, joka opiskelee tällä hetkellä eräoppaaksi. 

Kaisa: Kaisa on Liisan sisko, joka asuu Jyväskylässä ja auttaa Farm Escapea etänä kaikessa mahdollisessa. Kaisalla on lystikäs basenji nimeltään Lysti. 

Eläimet

Meillä on lampaita, kanoja, pupuja, ankkoja, kalkkunoita, kyyhkyjä ja koiria. Meillä on ollut vuohia ja viiriäisiä, ja niiden hankkiminen on taas harkinnassa. Alpakat olisivat ihania, mutta ne ovat olleet meille liian kalliita hankkia.

Alle parinviikon ikäinen pupunpoikanen.
Eläimet ovat syntyneet farmilla ja kasvaneet yhdessä, joten ne ovat tottuneet toisiinsa ja tulevat keskenään toimeen.
Kyyhkyt viihtyvät pihapiirissä, mutta käyvät välillä myös pidemmillä lentoretkillä.
Kalle-kalkkuna mahtailee, mutta on oikeasti tosi leppoisa ja kiltti ukko.
Lampaat laiduntavat talon edessä toimien samalla ruohonleikkureina.
Lampaat toimivat kesällä myös ruohonleikkureina ja maisemanhoitajina pihapiirissä.
Jackrussellinterrieri Hertta pentuna v. 2020.

Meillä on ollut hevosia vuodesta 2005 lähtien, mutta luovuimme niistä asteittain ja viimeinen hevonen lähti meiltä uuteen kotiin alkuvuodesta 2023. Hevosista luopuminen oli vuosien projekti, mutta nyt päätös tuntuu oikealta. Luopumista helpotti, että kaksi hevosista muutti naapuriin Komun kotieläinpihalle. Sinne muutti omatoimisesti myös kissamme Söpö/Kisu, joten sovimme, että se on kylän yhteinen kissa. Onneksi se käy meillä kyläilemässä sentään!

Talo

Asumme pienellä 1,6 hehtaarin tilalla Lapissa Torniossa syrjäkylällä, jossa on vain 11 vakituista asukasta. Tuosta määrästä meidän perhe on 5 henkilöä. Kesäisin kylällä käy lisäksi mökkiläisiä. Ostimme tilan vuonna 2007.

Meidän koti, pienellä kummulla koivujen katveessa. Siksi nimesimme sen Koivukummuksi.

Talomme on vuodelta 1992 ja meillä on tilaa niin paljon, että suunnittelemme Airbnb-majoittamisen aloittamista, kunhan saamme keittiöremontin valmiiksi. Keittiö oli alkuperäinen, ja valitettavasti se tuli tiensä päähän. Toivottavasti uusi keittiö kestää seuraavat 30 vuotta.

Rakastan talossamme kahta kuistia, joiden ikkunoilla voi esikasvattaa taimia keväisin. Kuistien välissä oleva terassi on mielestäni myös ihana ja siinä on kiva viettää aikaa kesäisin ja ihailla puutarhaa.

Talon edessä on kasvimaa sekä hedelmäpuita ja marjapensaita. Vuonna 2021 siirryimme lavakaulusviljelyyn, ja se on helpottanut hurjasti kasvimaan hoitoa. Kuulumme kasvuvyöhykkeeseen 6, joten lavakaulukset myös pidentävät lyhyttä kasvukautta. 

Talli ja pihapiiri

Pihapiiriimme kuuluu talli, lantala-varasto, puuvaja, huussi ja suuri 40-hengen kota. Suunnitelmissa on vielä maakellarin sekä aitan rakentaminen.

Tallissa järjestämme eläinpakopelejä, eläinjoogaa ja maalausta.

Talli oli oikeastaan se syy, miksi ostimme tämän tilan. Näin heti sieluni silmin, miten hankkisin sinne eläimiä ja miten hyvät tilat siellä olisi niille. Tallissa on lattialämmitys ja koneellinen ilmastointi, ja se on rakennettu vuonna 1989 ravihevosille.

Kymmenen vuoden ajan eläimet olivat lähinnä minua varten, mutta vuonna 2017 keksin eläinpakopelit, ja siitä lähtien eläimet ovat ilahduttaneet myös farmilla vierailijoita eläinpakopelin näyttelijöinä. 

Pimeällä kota on aika näyttävä näky valoineen.

Kota on vanhanaikainen poromiesten kangaskota, ja sinne mahtuu jopa 40 henkilöä. Se on noin 6 m korkea ja läpimitaltaan noin 8 m. Siellä on hyvät ruoanlaittovalmiudet ja järjestämme siellä nuotioruokailua. Kota sijaitsee pihapiirissä, mutta metsän suojassa, joten sen olemassaoloa ei heti pihastakaan huomaa.

Otan mielelläni vastaan myös vieraskynäkirjoituksia, joten ole yhteydessä liisa.koivisto@farmescape.fi, jos haluat kirjoittaa Farm Escape -blogiin.

Seuraa somessa:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *